Schrijfsel over altijd ‘aan’ staan

Herken je het gevoel altijd aan te staan? Overal online en 24/7 bereikbaar zijn zowel privé als voor je werk, gewoon zoals de rest. Want je moet toch op de hoogte blijven wat de wereld doet?

We zijn de hele dag bezig met het checken van social media, e-mail, de krant, het nieuws, tv kijken. Een manier van leven waar je hoofd overvol van raakt. Onbewust willen we van alles op de hoogte zijn, momenten vastleggen en delen. Ja ook dit begon mij op te breken. Mijn leven bestond even uit het mezelf opleggen van heel veel dingen, het laten meeslepen en opslaan van nutteloze informatie en niet de tijd nemen om hetgeen wat ik allemaal had opgeslagen die dag rustig te laten landen, mijn hoofd wat leger te maken. Iets wat hooggevoelig? Misschien. Maar dit heeft me wel in het proces gebracht waarbij ik dichter bij mezelf ben gekomen.

Ik ben hierin zeker realistisch en zie ook zeker wel de positieve kanten van alle media en dat we er in veel gevallen niet aan ontkomen hieraan mee te doen, maar als je het mij vraagt zijn veel van ons de balans hierin verloren. Ook heb ik bijvoorbeeld een tijdje afscheid genomen van mijn privé Facebook account, hoe fijn is dat! Ik mis alles en tegelijkertijd vrij weinig, heerlijk overzichtelijk. Ik neem wat vaker de tijd om de echte wereld om mij heen te bekijken, lekker buiten wandelen, yoga, koken of mijn hoofd leeg te schrijven.

Als ik een paar drukke weken achter de rug heb merk ik dat ik moeilijk dicht bij mijn gevoel kan komen, ik ben dan letterlijk uitgeput. Dan weet ik dat het tijd is weer even helemaal offline te gaan. Dit geeft mij weer nieuwe energie en inzichten, om vervolgens de hectische wereld om mij heen weer beter te kunnen verdragen, weer te genieten.

Is jou batterij vaak leeg, maar zie je niet wat je anders kunt doen? Hierbij enkele tips die jou wellicht kunnen helpen eens wat vaker offline te gaan. Wees lief voor jezelf! 

  • Sluit je af voor stoorzenders wanneer je denkwerk doet;
  • Eten = offline!
  • Check het weer eens zelf. Niets leukers dan de natuur zelf aan te voelen;
  • Zet notificaties en pushmeldingen standaard uit;
  • Plan vaste momenten in om je mails en berichten te beantwoorden. Voorkom dat je ’s avonds laat nog bezig bent alles te beantwoorden.
  • Geen telefoon in de slaapkamer. ’s Avonds in je bed nog urenlang door alle social media heen scrollen? Dit kan negatieve effecten op je slaapritme en welzijn hebben. Door je telefoon niet mee naar bed te nemen, voorkom je dat je lichaam nog allerlei prikkels moet verwerken voordat je kunt slapen.
altijd aan staan

Het altijd aan staan, ik kan het niet en eigenlijk
vind ik dat helemaal prima!

Menu